Woreczki foliowe to praktyczne rozwiązanie, które świetnie sprawdza się w każdej branży. Woreczki znajdują zastosowanie w gospodarstwach domowych, przemyśle oraz handlu, umożliwiają pakowanie różnych przedmiotów, w tym produktów spożywczych. Co jeszcze warto wiedzieć na temat takich opakowań?
Woreczki foliowe najczęściej wykorzystywane są do pakowania żywności, np. do przechowywania mięsa, nabiału, owoców, warzyw, wyrobów cukierniczych i pieczywa, cukierków oraz innych łakoci. Z uwagi na swoje właściwości, folia tworzy barierę ochronną chroni produkty przed zabrudzeniem, drobnoustrojami oraz czynnikami zewnętrznymi. Żywność pakowana w woreczki zachowuje świeżość, gdyż folia chroni przed wysuszeniem, ale również przed zawilgoceniem. Woreczki nie przepuszczają zapachu, dzięki czemu produkty nie tracą walorów smakowych i zapachowych oraz nie przechodzą zapachem z zewnątrz.
Woreczki foliowe mają także inne zastosowanie.
Największą zaletą woreczków foliowych jest ich wszechstronność, umiarkowana wytrzymałość oraz przeźroczystość. Nie trzeba otwierać opakowania, by sprawdzić co znajduje się w środku – a w przypadku konieczności rozpakowania, łatwo je otworzyć lub rozerwać. Folia nie przepuszcza powietrza i płynów, nie traci właściwości w ujemnych temperaturach. Woreczki można przechowywać w rulonach lub paczkach, a co najważniejsze są tanie w produkcji i nadają się do recyklingu.
Woreczki foliowe to uniwersalne produkty o szerokim zastosowaniu. Najlepiej sprawdzają się do przechowywania żywności oraz innych produktów wymagających zabezpieczenia przed czynnikami zewnętrznymi. Woreczki foliowe są wytrzymałe, lekkie i niedrogie, co sprawia, że wykorzystywane są w wielu branżach i znajdują się niemal w każdym domu.